A A A

Alta omsorgssenter årets helsebygg 2021

Foto: Mediaveien

Miljøtiltak, funksjonalitet og plassering i terrenget er juryens begrunnelse for topp tre-nominasjonen. Så har befolkningen stemt frem senteret som årets vinner. 

Nesten 800 personer stemte frem Alta omsorgssenter i den åpne kåringen. I forkant hadde en jury plukket ut tre prosjekter i Norge. De tre nominerte prosjektene var:

  • Alta omsorgssenter, Alta kommune
  • Biri omsorgssenter, Gjøvik kommune
  • Lindelia sykehjem og omsorgsboliger, Bærum kommune.

Stein Halvorsen Arkitekter AS, som var arkitekten bak bygget, nominerte Alta omsorgssenter til kåringen.

Det er selskapet Nohrcon som står bak kåringen. Les deres pressemelding om kåringen her og her kan du lese mer om Nohrcon sin kåring

Bli med på innsiden av Alta omsorgssenter:

 

– Stolte over bygget

Alta omsorgssenter er et klimavennlig prosjekt og er Norges største massivtre bygg. Jordvarme dekker 75 prosent av byggets energibehov til oppvarming og varmtvann. Bygget setter mindre klimaavtrykk og derfor har Alta kommune fått grønne lån fra husbanken til prosjektet, med gunstigere rente. Dette er en av tingene som også juryen trakk frem i nominasjonen.

Sitat til helsebygg.png

De skriver også: 

– Alta omsorgssenter er et veldig stort anlegg, men på grunn av sin arkitektoniske utforming oppleves det ikke dominerende. Anlegget er godt tilpasset tomten og nærmiljøet.

Rådmann Bjørn Atle Hansen er stolt over å stikke av med seieren, men også av selve bygget og tjenestetilbudet.

– Vi er utrolig stolte over å være vinnerne av årets helsebygg 2021, og vi er stolte over Alta omsorgssenter. Vi har investert i underkant av en milliard kroner. Det var i utgangspunktet et risikoprosjekt, men vi ser allerede positive effekter av nybygget. Det er Alta kommunes største investering noensinne, og det er den største omleggingen av tjenestetilbud som er gjort, vi mener at vårt omsorgstilbud er bedre rustet for å møte fremtiden nå.

Utsiden av Alta omsorgssenter. Foto: Mediaveien
Alta omsorgssenter er blitt et møtepunkt for mange på grunn av sitt mangfold av tilbud. Foto: Mediaveien

Ville skape et bygg som oppleves som godt

Stein Halvorsen Arkitekter AS står bak utformingen av bygget. Også de er svært fornøyde med å vinne kåringen.

– Kontoret er utrolig stolte av prosjektet og det er stor glede å motta kåringen. Vi søker alltid å skape bygg som oppleves som et godt sted å være for brukerne, og har med Lysning (AOS) lykkes med å skape en god ramme for et godt liv på et omsorgssenter. Vi takker alle våre samarbeidspartnere hos PEAB Bjørn Bygg, landskapsarkitektene i Bjørbekk & Lindheim, ingeniørene i Visti, Ny Struktur og OsloTre, og ikke minst byggherre, med prosjektleder Johan Fredrik Nilsen ved roret, som ga oss muligheten og rommet til å utvikle et anlegg og arbeidsplass som måtte tilpasses beboerne, nærmiljøet og byen Alta. I de 5 årene det tok fra de første strekene til de første brukerne kunne flytte inn, har mange medarbeidere på vårt kontor bidratt med flott innsats. Vi er takknemlig for deres bidrag til et flott resultat, og vi håper at både ansatte og beboere er fornøyd med Alta omsorgssenter, sier arkitektfaglig leder Stein Halvorsen til Nohrcon.

Beskrivelse AOS.png

 

Fra beboerrom i Follumsvei 15, en avdeling på Alta omsorgssenter. Foto: Mediaveien
Fra beboerrom i Follumsvei 15, en avdeling på Alta omsorgssenter. Foto: Mediaveien

– Det er rett og slett tøft

Alta kommune har investert nærmere en milliard kroner i prosjektet, og over 20 millioner kroner av dette er brukt på velferdsteknologi. Teknologien bidrar til et rolig miljø og beboerrom med minst mulig utstyr, ingen ulende alarmer eller blinkende lys. Ved å ta i bruk ny teknologi får beboerne det de trenger når de trenger det.

– Som prosjektansvarlig for Alta kommune vil jeg si at nå må vi koste på oss å være litt stolte. Kombinasjonen av gode arkitektoniske løsninger og spennende og klimavennlige byggemetoder, har gjort AOS til en vinner i konkurransen. Det er rett og slett tøft! Både prosjektledere i kommunen, entreprenørene, arkitektene og alle arbeidsfolkene trenger skryt for det som er gjort. Som brukere av det nye bygget er vi også kjempefornøyd, så når vi nå til høsten skal foreta en etterlengtet offisiell åpning, er det enda mer å feire, sier kommunalleder for Helse og sosial, John Helland.

5. Alta omsorgssenter - bilde Roy Gunnar Berg.png

Utsiden av senteret. Foto: Roy Gunnar Berg

Faktaboks.png

(Ingressfoto: Mediaveien)

Skjema