HALDDE, 905 moh

Ved startpunktet står et informasjonskilt med kart over turen, turbeskrivelse og kulturhistorisk informasjon om nordlysobservatoriet på fjelltoppen. Veien er ikke merket, men er meget tydelig og det er ikke mulig å gå feil. I enkelte partier er det flere parallelle veitraseer og "shortcuts" som skjærer over svingene i veien, men alle veier fører frem. På toppen er det satt opp postkasse med bok.

Hovedhuset på Haldde- toppen
 
Turen er ett samarbeid mellom Alta kommune og Alta og omegn turlag.
 
 
 
 
 
 
Turbeskrivelse
Utgangspunkt er ved E6 ca. 400 m nord for Kåfjord kirke. En liten parkeringsplass finnes der kjerreveien tar av fra E6, men ofte kan det være best å parkere ved kirken.

Kjerreveien kan følges helt til topps. Turen er 9 km lang og tar 2 ½ timer i normal tempo. Det øverste observatoriebygget driftes nå som en ubetjent DNT-hytta av Alta og omegn turlag. Døra er låst med DNTs standardlås, og nøkkel kan bestilles på DNTs nettside. Informasjon om overnatting og fasiliteter på hytta finnes på turlaget hjemmeside: dnt.no/alta eller på https://www.ut.no/hytte/3.2579/
 
I juli og august kan man gå i joggesko til toppen. I juni bør man ha fjellsko ettersom man må krysse to småelver ved å hoppe fra stein til stein og flere smeltevannsbekker kan krysse veien. I den siste bratte stigningen ligger ofte en større, bratt snøfonn til langt i juni, og her bør man vise forsiktighet.
 
Man bør huske at det kan være atskillelig kjøligere og dårligere vær på toppen enn nede i Kåfjord.

Den siste og deler av den første strekningen er til dels svært bratt, men det er lett å følge kjerreveien. Mellom disse bratte strekninger er det slakt terreng. Før den siste bratte stigningen går veien nedover mot en elv. Hvis man ikke har medbrakt vann er denne elven siste vannkilde før toppen. Fra toppen er det på finværsdager en helt utrolig flott utsikt mot Alta tettsted, over Altafjorden og innover Finnmark. Den spennende nordlysobservatoriehistorien og de store bygningene gjør også et mektig inntrykk.
 
På toppen ligger ei bok man kan skrive navnet sitt i. Trekking av premie etter sesongen.

Denne toppen inngår i Alta 10- toppers. Registrer deg i bøkene på alle toppene og bli med på trekking av ekstra premie.
 
 

GPS- koordinatorer:
Ø=0573606
N=7760291
 
Koordinatsystem: WGS84, sone 34.